Thursday, 8 December 2016

#1 Japan


Jadi kita nak start daripada mana?? Hehe aku tak tulis on how much nak pergi Jepun, the budgets and so on because I don't feel like to write. Maybe sebab aku tak beberapa tahu dan tak ambil tahu sebab everything was on ibu and ayah. But I do have a blog yang brief everything about the expenses and all these things. Kindly click here :) (It's my sister's blog hehe)

Okay so our trip (me, ibu, ayah and Aid) was on 1st December 2016.

before the journey starts, taking a picture is a must :)

So we went to KLIA 2 early in the morning sebab flight around pukul 12. I mentioned earlier in my previous post on how I really love airports. Including this Japan trip, it was my second time boarding on a flight. One was last year, buat umrah. How I really miss Mekah :( The fragrance that comes from one of perfumes that I bought in Mekah, somehow reminds me of Mekah and the surrounding. I hope I can go there, again. Ameeen!

Excuse my face...and that annoying pimple,
(near to menstrual phase lol)


Look on how blueeeeee the sky was and the clouds! got me nothing,
but SubhanAllah, how amazing is Allah :)

So for almost 7 hours, aku tidur je la sebab kitaorang naik Air Asia. Takde tv or anything yang boleh entertainkan aku. Nak baca buku pun aku takde mood kahkah so tidur je lah sampailah sampai dekat Tokyo! Dalam flight tu ada pramugara named Yuki, as cute as his name :)) Somehow aku adore dengan orang yang boleh speak in Japanese because you know, bukan senang and they sound cute. Lately I've been reading Manga and watching animes. I don't know where all of this passion comes from tapi aku enjoy tengok anime as aku boleh berangan on my future. Is that too much.........And when arrived dekat Jepun, aku macam terharu gila tengok the streets, orang dekat sana, the train, the subways and all of those little things tu, exactly the same macam dalam anime T^T

So kitaorang turun dekat Haneda Airport and Nunun fetched us. Oh before going any further, Nunun belajar dekat Tokyo. Pergi sana pun sebab nak melawat dia and jalan-jalan. So if you guys are planning to Jepun, better ambik tour guide sebab as dalam anime, Jepun memang banyak pakai train. Nak pergi mana-mana, memang mostly pakai train. And the stations.......bukan satu dua.....Melambak weh, melambak. Kalau tengok peta pun belum tentu faham sebab berselirat jalan dia! Aku tengok sekali je lepastu tak nak tengok dah sebab bila tengok, otak aku pun turut sama rasa semak! Haha camtu la! And train kat sini lajuuuuu and on time. Sebab tu la orang Jepun ni punctual, sistem diaorang pun memang punctual. Smooth je.

and this card is a must!

Sampai-sampai je Nunun terus bagi kad ni. Kad ni untuk naik train, before nak naik train, nanti kena punch this card. So basically, every people dekat Jepun mesti ada kad ni as diaorang memang ramai yang guna train. So from Haneda, kitaorang naik train to Shibamata! Dalam train pun tak boleh bising, dan memang senyap je dalam train tu.


sorry la gegar, malas nak pilih gambar



Kitaorang stay dekat Katsushika-ku. From rumah nak ke station dalam 5 minit kot jalan. Weh tak
sanggup aku kalau hari-hari macam tu. Elokla duduk Malaysia ni kahkah. Banyak kena jalan and tukar train. Orang kat sana tak kesah pun pasal orang sekeliling. Drama, movie, anime tu semua tipu je......hehe.

cute notes from the owner of this house 

takdela besar mana pun, tapi comfy la

small kitchen but gives happiness!

ini view from my tempat tidur!! weh seronok gila,
aku dah lama impikan katil tepi tingkap lepastu kat luar ada jalan!

And I love the balcony part! Camne ek, aku memang dah lama berangan sit on the balcony and gazing the night sky!! Hahaha i love that vibes! Tapi sunyi gila area rumah yang kitaorang duduk ni. Tak tahu la ada orang ke tak, tapi yang bagusnya orang Jepun ni, tak kira lah day or night, memang tak boleh buat bising. Dekat dalam rumah tu pun ada detector yang boleh detect kalau kita bising. And they also can report to police kalau kita buat bising dekat rumah. Just wow..... So memang sunyi gila la around these area. 

this is the view from balcony. Sorry low quality.

And everything dekat rumah tu lengkap! Name it all, semua ada. Oh I tak mention eh, yang dekat Tokyo sejuk giler nak mati!! Nasib baikla Nunun ada banyak baju sejuk yang kulit tebal tu so everything was on her haha! Tak best la tulis takde emoji ni. Can you imagine ada emoji ketawa air mata terkeluar everytime I tulis haha???

So that night kitaorang semua tidur la sebab penat! Esoknya tu baru start jalan!

Oh, sorry aku tulis ni sebab I know I will miss Japan one day, and whenever I do, I will read back this post. Don't worry, just like other posts, aku akan revert some posts into draft :) And will change back my link ahahah!

Later!